Hiva Oa, a déli régió

PSX_20151213_024302

Emile atya a reptérre érkezik értünk, nem figyelek mint mindig, ezért odajön, megszólít és átölel az akkora karjaival mint az én combom.
Felpakolunk a Ford pickupjára és máris egyeztetni kezdjük a Fatu Hivai utunkat, mikor milyen hajó, hogyan…
A paplakra èrve megkapunk egy termet kis melléktermekkel, ami ugyan nem egy szoba ággyal, de fedett. A zuhany kint van egy vizesblokkal, de hát nem válogathatunk.
Még ki sem pakoltunk, erre jön Emile, és azt kérdi. Akarunk-e vele menni két napra a sziget túloldalára, kèt faluba, ahol misèt tart. Van fél óránk és indulás.
Kemény a csapat, belevágunk.☺

IMG_2745

IMG_2774

Átkelve a hatalmas hegyeken, a szerpentíneken, néhol fotózással megszakítva elérjük Hanapaaoa faluját, egy kis ékszerdobozt, csörgedező patakkal, körbe hegyekkel és pálmafákkal, kijárattal az öbölre. A falunak egy utcája van, vagy 300 méter hosszú, összesen mintegy százan lakják, nagyon kedves emberek. A mise után vacsorát kapunk a helyi közösségtől, sült csirkét, kenyércsümölcsöt, sült disznókarajt, sült oldalast. Kérdezem az atyát, hogy van sütink, hozzam-e, de azt mondja majd holnap.
Elkezdünk vacsorázni, és Emil odatol egy tálat, kóstoljuk meg. A látvány a következő. Fekete páncél, aminek az alakja, egy függőleges és sok vízszintes törésvonala nem az afrikai törzsek pajzsait juttatják elsőre eszünkbe, vagy valami ártatlan kagyló hélyát, ez inkább a csótány páncélját. Nyomja rá a lime nedűjét, és mutatja, hogy a nyitott félpáncélban leledző, húsnak kinéző valamit a hüvelykujjunkkal hogyan toljuk ki a hélyból és együk meg. Kagyló volt. És finom, módjával.☺
Már sokmindent adtunk ajándékként Emilenek, persze nem összemérhető a kapott vendéglátással, így a hozott absolut vodkán és gyertyákon túl este megkóstoltatjuk vele a Dani által hozott meggypálinkát is, közben beszélgetünk. A második kör után az atya kidőlni látszik, így fekszünk hamar. Szerencsére használhatjuk a paplak fürdőjèt és kapunk matracokat is aludni. Emile kint alszik, azt mondja hűvösebb.☺

IMG_2777

IMG_2914

Elkészítem első profi hangfelvètelem, forráscsobogás a pálmaerdőben címel☺

Leave A Reply